Hvordan spare penger på lunsjen?
Etter lengre perioder med hjemmekontor er det flere som nå vender tilbake til kontoret, enten fulltid eller noen dager i uken. Det kan for mange bety at lunsjen har gått fra å være tilberedt selv på sitt eget kjøkken, til å nå være mer sosialt og kanskje også koste mer enn det burde. Om du er så heldig å ha kantine på jobben så kan det friste å bruke en slant for å spare tid og kunne nyte lunsjen fullt ut.
Noen tar en tur til nærmeste matbutikk, kafe eller restaurant når sulten kommer snikende midt på dagen, noe som kan ha større konsekvenser for lommeboken enn du kanskje tror. Det å ta med lunsj hjemmefra, enten hver dag eller noen dager i uken kan gjøre stor forskjell - men hvordan blir man flink til det?
Planlegg uken
Det første du bør gjøre for å få inn en ny rutine er å planlegge. Bli enig med deg selv hvilke dager du skal ta med lunsj og når du skal f.eks unne deg noe ekstra. Du trenger ikke nødvendigvis ha de samme dagene hver uke, så ta gjerne hensyn til møter, endring i arbeidstider og andre ting som står på planen for uken.
Handle inn på forhånd
For at det skal være lønnsomt å ha med lunsjen hjemmefra så er det lurt å handle inn alt på forhånd. Noen er så rutinerte at de har en fast dag til å forberede alt av lunsj for uken, noe som kan være både praktisk og tidsbesparende, spesielt om man lager til flere enn seg selv. Enten du er storhandler eller handler flere ganger per uke, så er det lurt å sjekke hvilke tilbud som gjelder for uken i de forskjellige butikkene.
Bruk restene!
De fleste sitter igjen med noen middagsrester i løpet av en uke, og disse kan være perfekt til lunsj! Ofte kan restene brukes i en sandwich eller salat, og er du så heldig at du kan varme opp mat på jobb så gir det deg enda flere muligheter. Et pluss er at det gir deg i tillegg en ekstra god samvittighet når man bruker restene istedenfor å måtte kaste god mat man ikke rakk å spise.
Få inspirasjon.
Det er ikke alltid så lett å skulle være kreativ med mat, spesielt ikke om du også lager frokost og middag hver dag. Lunsj kan for mange være et vanskelig måltid å tenke nytt rundt. Er du en som helst bare vi ha varmmat? Eller kaster du i deg noe raskt på farten? Lunsjpausen kan se veldig forskjellig ut fra person til person, og fra dag til dag. Søk derfor etter inspirasjon på f.eks Instagram eller Pinterest. Bruk søkebegrep som “lunch box inspo”, “bento box” eller bare “lunch inspo”. Du vil få opp flere flotte bilder av delikate lunsjbokser, samt oppskrifter og ideer til kombinasjoner man kanskje ikke tenkte på. Det hjelper litt på lysten til å spise medbrakt lunsj om det ser flott ut, så kanskje det er verdt å dandere det litt ekstra pent?
Bruk det du har tilgjengelig.
Noen har en arbeidsplass som har kjøkken, kjøleskap eller mikrobølgeovn. Har du dette tilgjengelig er det enklere å tilberede maten på jobb før den skal spises. Du kan også ha pålegg, dressing og annet i kjøleskapet som du kan supplere med. En vannkoker kan bidra mer enn du tror. Har du kjøtt eller grønnsaksrester kan det være godt å varme noen instant-nudler med vann fra vannkokeren, og vips så har man en god, varm nudelrett til lunsj.
Motiver deg selv!
Om du synes medbrakt lunsj er litt kjedelig, så kan du motivere deg selv til å være flink med å f.eks gi deg noen sparemål. Sett av penger på en egen sparekonto hver gang du tar med lunsj hjemmefra. Slik vil du se pengene du sparer i f.eks kantina eller kafeen på jobb, samt at du kan unne deg en god belønning når du har nådd målet ditt. Det aller beste er å motivere andre samtidig. Gjør det til en morsom ting med kollegaer, se hvem som tar med lunsj flest ganger på en uke eller lag noe god lunsj sammen på kjøkkenet istedenfor å kjøpe ferdigmat.