Gå tilbake
Artikkelbilde

Smoothie bowls - mer enn en trend

Du har kanskje sett bildene av fargerike boller med frukt på Instagram og andre sosiale medier. De siste årene har smoothie bowls tatt av og blitt en trend både til frokost og mellommåltid. Men hva er egentlig smoothie bowls og hvorfor har det blitt så populært? Viktigst av alt, burde du prøve?

Opprinnelsen

Mye tyder på at smoothie bowls som vi kjenner i dag er en videreføring av den litt mer tradisjonelle acai bowl’en. Acai går under betegnelsen “superfrukt” og vokser på palmer i Amazonas. På grunn av steinen er acai egentlig en steinfrukt, men man omtaler gjerne acai som et bær.

Hva er Acai?

Acaibær ser litt ut som druer og stammer fra regnskogen i Sør-Amerika. Bærene vokser på palmetrær og er ca 1-2 cm i diameter. Fargen på bærene er tilnærmet lik blåbær. Hele 80% av bæret består av frø, men hele bæret scoret høyt på næringsrikt innhold. Acai har blitt betegnet som superfood og skal ha helsefremmende egenskaper, både for hjertet, hjernen, hud og hår. Frøene skal også ha god effekt på normalisering av fordøyelsen. Det er i all hovedsak mengder antioksidanter og fiber som er bra for kroppen og gjør at du med glede kan innta acai daglig.

Acaibær

Så, hvorfor lage smoothie bowl?

Om man ser bort ifra den estetiske og instagramvennlige siden ved smoothie bowls, så er det faktisk noen fordeler opp i mot den tradisjonelle smoothien. I en smoothie bowl er gjerne selve “smoothien” tykkere og grovere, som gjør at mer av frø osv. blir bevart. Dette er en fordel om du skal oppnå god effekt for fordøyelsen. Du får også frem smakene bedre, samt at du kan tilsette flere typer topping som gjør at både smak og næringsinnholdet øker. Med å f.eks toppe smoothie bowl’en med granola og müsli vil du også bli mett lengre, som er en stor fordel om man ønsker å fungere godt hele dagen.

Hvor begynner man?

Du kommer langt med frossen frukt, juice og en blender. Men det finnes mange måter å lage smoothie bowl’s på. Her er noen gode oppskrifter på godt.no:

Mango Smoothie Bowl: https://www.godt.no/oppskrift/9780/frisk-og-tropisk-mango-smoothie

Smoothie bowl med tofu: https://www.godt.no/oppskrift/8783/tofu-smoothie-bowl

Rosa smoothie bowl: https://www.godt.no/oppskrift/8114/rosa-smoothie-bowl

Smoothie bowl: https://www.godt.no/oppskrift/7052/smoothie-bowl

Husk! Ta en titt i Kupp-appen for gode tilbud på juice, frukt og mye mer.