Gå tilbake
Artikkelbilde

Smak på det franske ordet charcuterie

Om du er matinteressert eller vært på ferie i Frankrike så har muligens et forhold til ordet “charcuterie”. I en periode hvor mange var tvunget til å tilbringe mer tid hjemme så vi at flere mattrender dukket opp, og charcuterie-boards er en av dem.

Ordet er fransk og er egentlig en betegnelse på tilberedelse av kjøttprodukter som bacon, skinke, pølser og patéer. Allikevel ser vi at når flotte bilder av “charcuterie-brett” deles på Instagram så er det gjerne også inkludert et utvalg oster, og kanskje også andre småretter vi gjerne forbinder med tapas.

Charcuterie d'esthétique

Det er helt klart det estetiske ved disse brettene som har skapt en trend. For hvem liker vel ikke å dekke bordet med god mat som også ser flott nok ut til å deles i sosiale medier? Det er noe ekstra stas med charcuterie-og ostebrett, da varene man bruker ofte er delikatesser man ikke unner seg hver dag. Man samles ofte flere rundt disse fatene og maten passer perfekt med en god flaske vin eller annet godt. Charcuterie er et sosialt alternativ til tapasen som gjerne bruker mer til middag enn som kveldsnacks.

Hva skal man kjøpe inn?

Det aller beste med slike matbrett, bortsett fra selve smaken, er at du kan sette sammen utvalget helt selv. Er dere flere til bords så kan det være lurt å gå til innkjøp av varer som de fleste liker. Italienske skinker er ofte populært, men skal du servere ost så kan det være lurt å styre unna de mest spennende typene. Har du derimot gjester som er bereist i osteverdenen kan du fint overraske med noen litt mer unike smaker.

Finn gode tilbud på spekemat, oster og andre varer til ditt eget charcuterie-fat i Kupp.

Når du har osten og kjøttet klart så er det viktig å ikke glemme tilbehøret. Noen eksempler på tilbehør til ditt brett er:

  • Brød / breadsticks. Nybakt brød med hjemmelaget hvitløkssmør kan få de fleste ganer til å juble, men har du liten tid kan du f.eks bruke breadsticks eller baguett. Syltetøy. De fleste oster smaker helt fantastisk sammen med et godt syltetøy. I flere matbutikker får du syltetøy som er laget til spesifikke ostetyper, men ønsker du noe som kan brukes mer generelt er aprikos, appelsin og fiken passende smaker. Om du ikke er så glad i søtt kan man f.eks prøve en tomat og chillimarmelade.

  • Nøtter og urter. Valnøtter har nesten blitt synonymt med oster som f.eks Brie, men flere type nøtter kan fungere godt til andre oster. Husk at skinke og annet kjøtt ofte er salt, så det kan være lurt å velge usaltede nøtter om du ikke er veldig glad i den salte smaken. Urter som rosmarin og fersk basilikum er både flott som dekor, og gir ekstra frisk smak til fatet ditt.

  • Frukt og grønt. Oliven og ovnsbakt paprika er utmerket til både ost og kjøtt. Om du ønsker å sette sammen et tradisjonelt charcuterie-bett med ost så er både druer og fiken mye brukt på disse fatene. Lager du et fat til en spesiell anledning, som 17.mai, kan du heller benytte deg av sesongvarer som melon, eller gjenskape de norske fargene med jordbær og blåbær til de hvite ostene.

Cta Button Sjekk Appen2