Gå tilbake
Artikkelbilde

Lag gode fiskeretter med “kjærlighetsfisken” skrei

Januar til april er høysesong for skreifiske i Norge, og butikkene er fylt med tilbud på skrei og alt det gode tilbehøret som følger med. Det er egentlig bare fantasien som kan sette grenser for hva du kan lage med skreien, da fisken er både smakfull i seg selv og tar godt til seg smak av marinader og krydder.

Hva er egentlig skrei?

I høysesongen vender skreien tilbake til der den ble født, som for mange er i området rundt Lofoten. Der søker de kjærligheten på 50 til 200 meters dyp og hannen er gjerne den som jakter på en partner. Om han er heldig så finner han sin utkårede og mellom 1 - 5 millioner egg blir befruktet. De befruktede eggene flyter da opp til det øvre vannlaget og reiser langsomt ut mot Barentshavet. På denne ferden utvikler eggene seg til små larver som lever av plankton før de utvikler seg videre til fisk. Det er en utfordrende reise og ikke alle overlever, men de som kommer frem dykker så ned i det dype havet for å vokse seg enda større. Etter å ha levd på det åpne hav i ca 5-6 år tar de gjerne turen tilbake, slik sin mor og far gjorde, for å videreføre slekten enda en gang. Til å være en så bereist fisk så er det nok ikke overraskende at ordet skrei betyr “fisk som vandrer” fra det norrøne ordet skreið.

All skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei? På 1990-tallet studerte forskere fra Norges fiskerihøgskole DNA fra de forskjellige skrei og torske-populasjonene. Basert på denne forskningen mener de å slå fast at skrei og torsk er helt forskjellige bestander, men dette er det helt sikkert flere som vil argumentere i mot. Det som er sikkert er at Norge har lange tradisjoner rundt skreifiske og stoltheten er stor i områdene hvor dette er en fast del av eksporten.

Hva kan skreien brukes til?

Skreien er en fantastisk middagsfisk som gjør seg godt i flere forskjellige varianter. Den tradisjonelle skreien er tilberedt i lettsaltet vann, poteter og leversaus. Sandefjordsmør er også et populært tilbehør til skreien. I dag har det norske kjøkken en rekke forskjellige smaker og retter hvor skreien fint kan finne sin plass. Skreien gjør seg for eksempel godt i fisketaco med ceviche og mango, eller stekt med fersk pasta og pesto.

Hva med å prøve:

Tempura Skrei Japanskinspirert fritert skrei med soyasaus. Se oppskriften på godt.no

Skrei i Brioche Burger med skrei og Shanghai kyllingkraft. Se oppskriften på godt.no

Hva slags skrei burde du kjøpe?

Du finner skrei i alle mulige type varianter i butikkene, men hva du velger bør baseres på ditt bruksområde og erfaring. Skreifilet er enkelt å tilberede og passer til de fleste retter. Er du derimot en litt mer erfaren fiskekokk kan en hel fisk være passende for deg. Du kan også få kjøpt tunge, lever og rogn fra skreien når den er i sesong. Stekt skreitunge er virkelig en delikatesse som burde prøves!

Et tips er å legge fisken i isvann i ca 60 minutter før tilberedning slik at den beholder sin vakre kritthvite farge.

Ønsker du å prøve deg på å filetere en hel skrei? Slik gjør du:

  1. Tørk av fisken og ta frem den skarpeste kniven i skuffen.

  2. Begynn med å kutte av hodet på fisken.

  3. Kutt så fra nakken til fisken inntil ryggbeinet og skjær et lite snitt gjennom skinnet. Deretter lar du kniven fortsette langt ryggbeinet.

  4. Når du har fått løs filetene så fjerner du det du ser av bein og så vips er fisken klar for å brukes slik du måtte ønske.

Cta Button Sjekk Appen2