Gå tilbake
Artikkelbilde

Alt du ikke visste om fredagstacoen

“Fredagstacoen” er et kjent begrep i det norske hjem og har for mange blitt et hellig rituale som ringer inn helgen. Taco-hyllene i lokalbutikken kjenner nok de fleste av oss som sin egen baklomme, men tradisjonene og historien bak rettene er kanskje mindre kjent blant det norske folk. Det er nemlig ikke alltid taco vi spiser, selv om vi bruker ordet. Det er heller ikke alt vi kaller for meksikansk mat, som faktisk kommer fra meksikanske mattradisjoner. Les videre om du vil lære litt mer om maten vi som nasjon er så glade i.

Når kom “fredagstacoen” til Norge?

På midten av 1960-tallet var Stavanger og områdene rundt fylt med amerikanere som på en eller annen måte var tilknyttet den blomstrende oljeindustrien i området. Selv om dette er en kjent del av norges historie, og til og med inspirasjon for tv-serier som NRKs Lykkeland, så er det en annen del av historien som ikke så mange vet om. Amerikanerne savnet nemlig hjemlandet sitt og etterspørselen etter varer fra USA ble stor. Nordmenn fikk smaken av nye matprodukter som Poptarts, BBQ-saus og supper på boks. Det var kun en butikk i Stavanger som tok inn disse matproduktene, og alt startet med tacoen.

Det var nemlig ikke alle som syntes den norske middagsmaten var så god. Amerikanerne savnet den crispy, smaksrike tacoen som hadde slått røtter i mulighetenes land for mange generasjoner siden. Grensestatene til Mexico, spesielt Texas, hadde adoptert flere av de meksikanske mattradisjonene og i dag kjenner vi dem igjen under navnet Tex-Mex. Pussig nok var det nettopp fra disse områdene i USA de fleste av de amerikanske oljeansatte kom fra, og med dem kom importen av taco.

Hva er egentlig Tex-Mex?

Tex-Mex er satt sammen av Texan og Mexican, som rett og slett utgjør en hybrid av mat fra Mexico som er adoptert av staten Texas, og utviklet seg der. Det er nemlig flere trekk som skiller Tex-Mex fra tradisjonell meksikansk mat. Ost er f.eks en mye større del av Tex-Mex enn hva som er vanlig i meksikansk mat, muligens fordi amerikanerne gjerne er mer glad i ost. Sørstatene er også preget av perioder hvor spanjolene gjorde inntog i områdene, noe som ikke bare satt spor i maten, men også i navn på steder. El Paso er faktisk en by i Texas, men for oss i Norge kjenner vi det igjen som merkevaren Old El Paso, som er en folkefavoritt i tacohyllene her hjemme.

Så, hva er det vi spiser?

Tortilla

Tacolefser, som vi kaller dem i norge, er flate lefser lagd av mais eller hvete. Disse brukes i en rekke retter og er ganske så allsidige. Store tortillas er oftest brukt til burrito eller fajitas, men vanlig i Mexico er også ganske så små nystekte tortillas med forskjellig type fyll. Disse stekes gjerne umiddelbart før man skal spise dem. Tostadas er en variant av tortillaen som begynner å få fotfeste her hjemme, men ikke har blitt like vanlig helt enda. Små, runde tortilla som stekes til de blir sprø. Dette er en genial måte å bruke opp rester av tortilla fra forrige tacomiddag, da de gjerne kan bli litt harde etter at pakken er åpnet. Du kan steke dem i ovnen eller frityrsteke dem for ekstra sprøhet.

Tacoskjell

Du blir kanskje overrasket over at tacoskjellene faktisk ikke kommer fra Mexico. Det er amerikansk fast-foodkultur som har utviklet denne matvaren av praktiske årsaker. De kan spore tacoskjell helt tilbake til 1890, men det var ikke før i 1950 at restauranter som Taco Bell begynte å markedsføre disse skjellene til amerikanerne. Det er enkelt å både produsere og forberede retten, samt at tacoskjellet passer godt i hånden. Helt til det knuser, noe vi alle kan kjenne oss igjen i.

Nachos

Nachos kommer opprinnelig fra nord i Mexico og består av varme tortillachips eller totopo, som er runde i motsetning til tortillachipsen som er trekantet. Retten brukes ofte som en forrett eller et mellommåltid, men vi i Norge lager gjerne dette som en middagsrett også. Som tradisjonell meksikansk snack serveres de varme nachochipsene med smeltet ost og jalapeño, men det er mer vanlig å tilsette f.eks kjøttdeig, strimlet kylling eller svinekjøtt. Kjøttet er da gjerne krydret eller marinert med det vi kaller “tacokrydder” og toppet med salsa eller rømme.

Guacamole

Guacamole er veldig populært i Norge og brukes både som dipp eller ved siden av andre retter. Om du vil imponere med tilleggskunnskap på kjøkkenet så kan du notere deg at ordet “Guacamole” kommer av ordet āhuacat som betyr avokado og mole som betyr saus på spansk. Det er på grunn av den engelske uttalen at vi uttaler G’en, for riktig uttale er faktisk waka’mole.

Skal du lage en ordentlig guacamole så trenger du avokado, lime juice, salt, cilantro (koriander) og løk. Noen oppskrifter inkluderer også tomater og jalapeños. Det er mye diskutert om det er “lov” å bruke rømme, kesam eller creme fraiche i guacamole for å få en enda mer kremet konsistens. Om man ønsker en mildere smak kan det være et godt alternativ, men med riktig modne avokadoer er det mulig å få en god og kremet guacamole uten å blande inn noe mer.

TIPS! Guacamolen kan fort bli brun om det skal stå ute en stund. Det finnes flere råd som skal bidra til å forhindre prosessen, blant annet å legge steinen i avokadoen i guacamolen eller toppe med en lett hinne av sitronjuice. Det aller enkleste trikset er nok å dekke bollen med plast slik at oksygen ikke gjør at avokadoen bruner.

Burrito

Burrito er originalt en meksikansk rett som spredde seg fra de nordlige områdene av Mexico, vi Texas og helt opp mot California. Burritoen er ofte fylt med en rekke forskjellige ingredienser og kan være typisk det man har liggende, gjerne med ris og bønner. Fast food burritoen sies å være utviklet i San Fransisco eller San Diego, der food trucks og behovet for å lage retten i full fart har formet burritoen til det vi kjenner den som i dag. Burrito er for å være on-the-go, da tortillaen med alt innholdet er pakket hardt sammen for å enkelt kunne spises for hånd.

Enchiladas

Det er fort gjort å blande rettene enchiladas, fajitas, burrito og quesadilla. Det er ofte ganske like ingredienser i disse rettene, men måten de serveres på tilsier hva de heter. Enchiladas er gjerne definert som en tortilla fylt med kjøtt, for å så dekkes med tomat og chilisaus. Den gule risen er gjerne servert på siden, istedenfor inni. Retten er servert på en tallerken og har blitt kalt en “tortilla sandwich”.

Quesadilla

Det første du trenger å vite er at queso betyr ost på spansk. I motsetning til de andre rettene som inneholder en rekke ingredienser så er quesedilla en veldig enkel rett å lage. Du tar flere tortilla-lefser og fyller dem med ost, og gjerne andre ting som kjøtt, krydder eller grønnsaker. En full quesadilla er to tortillas som legges mot hverandre og en halv quesedilla lages du ved å brette tortillaen i en halvmåne. Så varmes dette opp slik at osten smelter og tortillaen nesten blir sprø.

Fajita

Fajita er tex-mex som betegnes som grillet kjøtt med paprika og løk, servert på en tortilla. Originalt ble det brukt strimlet oksekjøtt i denne retten, men idag får du både kylling, svin og vegetar fajita. Kjøttet varmes sammen med paprika og løk, men ved siden finner du gjerne salat, rømme, guacamole, salsa, pico de gallo, ost, bønner og tomater.

Pico de gallo

Pico de gallo betyr kyllingens nebb og navnet kommer muligens fra at man spiste retten ved å plukke opp bitene med tommel og pekefinger, som et nebb. Pico de gallo skiller seg fra salsa ved å være mindre flytende, men består av mange av de samme ingrediensene. Tradisjonelt består retten av tomat, løk, paprika, salt, limejuice og cilantro (koriander). Ønsker man er sterk versjon så tilsetter man gjerne chilli eller jalapeños.

Til tross for de mange rettene, så er det ingen tvil om at både meksikansk og tex-mex er populær mat hos det norske folk. Muligheten til å tilpasse rettene etter egen smak og kosthold gjør at det er enkelt å sette sammen det som fort blir ditt nye favorittmåltid.

Banner kupp-app